Concert met Kinderkoor van de Koorschool van Kathedrale Basiliek Haarlem

Op zondagmiddag 21 mei a.s. om 14.30 uur is er in de Goede Herderkerk een concert van Laudate Vocalis met het Kinderkoor van de Koorschool van de Kathedrale Basiliek in Haarlem.

kinderkoor haarlem2

Twee jaar geleden heeft Laudate Vocalis contact opgenomen met de Koorschool van de Kathedrale Basiliek Sint Bavo in Haarlem. De kinderen van de Koorschool komen speciaal naar Borger om samen met Laudate Vocalis op 21 mei een concert te geven in de Goede Herderkerk in Borger. Dit onder de noemer: “Zingen begint al op jonge leeftijd”. Het kinderkoor staat onder leiding van dirigent Rens Tienstra en wordt begeleid door organist Ton van Eck. Laudate Vocalis staat onder leiding van dirigent Ronny Weijs met medewerking van organist/pianist Jan Kamphuis.

Kinder zang/begeleidingsgroepje

Laudate Vocalis vindt het belangrijk om bijzondere concerten te organiseren om zo de koorzang te stimuleren. In dit geval speciaal de koorzang voor kinderen. Laudate Vocalis zou het heel mooi vinden dat er een kinderkoortje opgericht wordt. We zijn blij dat de kinder-begeleidingsgroep van de kinderkerk onder leiding van Janita Rundervoort twee of drie muziekstukken laat horen tijdens het concert. Dat is ook leuk voor onze jonge koorgasten. Er kunnen kinderen meezingen. Wil jij ook meezingen kom dan zondagmorgen 8 mei om 11 uur in `t Anker. Dan wordt er geoefend.

Geschiedenis Koorschool

De geschiedenis van de Koorschool gaat terug tot de middeleeuwen, toen bij kathedralen koorscholen werden opgericht om liturgische muziek te bevorderen. De eerste berichten over zang in de (oude) Bavo in Haarlem komen van rond 1300. Door de reformatie verdween deze traditie. In 1937 werd Dr. Kat benoemd als kapelaan aan de Kathedrale Basiliek St. Bavo. Zijn ideaal was om een koorschool aan de kathedraal te verbinden, net als in de middeleeuwen. In 1946 werd de eerste stap gezet met de oprichting van ‘Stichting Muziekinstituut van de Kathedraal St. Bavo’ met als doel de liturgische zang in de kathedraal te stimuleren. In 1951 werd zijn ideaal verwezenlijkt. Vanaf 1992 werden ook meisjes aangenomen en kreeg de school een aparte status van het ministerie van OCW. De Koorschool beschikt alleen over de groepen 5 t/m 8. Dat betekent, dat alle kinderen eerst een andere basisschool bezocht hebben, voor zij naar de koorschool komen. Het Muziekinstituut kent meerdere koren, waaronder het schoolkoor. Dit koor zingt tijdens vieringen in de Kathedraal, werkt mee aan de Mattheus Passion, geeft kerstconcerten en maakt tournees naar Rome (bezoek aan de Paus), Engeland en Frankrijk. Zie ook www.koorschoolhaarlem.nl

Van harte welkom

Wij nodigen iedereen, in bijzonder kinderen, uit om dit mooie en unieke concert mee te maken. We hopen, dat de kerk tot de laatste stoel bezet is. Kinderen t/m 12 jaar hebben gratis toegang. Kaarten kosten € 12,50 (incl. programma en consumptie) en zijn te bestellen: 0599- 212379, 234830 of 234949 en bij de koorleden. Of stuur een email naar info@laudatevocalis.nl. Meer informatie: www.laudatevocalis.nl en de poster op http://www.laudatevocalis.nl/Poster%2021%20mei%202017.pdf