Naar Taizé

Vanuit Drenthe naar Taizé met de Pasen. Jongerenreis naar Frankrijk van 12 t/m 17 april 2017.

De Protestantse Gemeente Emmen Zuid en de Baptisten Gemeente ‘De Bron’ uit Emmen organiseren samen een reis voor jonge mensen naar de oecumenische geloofsgemeenschap van Taizé in Bourgondië in Frankrijk. De reis vindt plaats rondom de Pasen. Datum van vertrek is woensdag 12 april om 21.00 uur. Dit direct na een zo geheten uitzwaaiviering die om 20.00 uur begint en plaats zal vinden in de Opgang, tevens plaats van vertrek en aankomst. Die aankomst weer in Emmen is op maandag 17 april.

De reis met de Pasen is de 24e reis die vanuit Emmen wordt georganiseerd. In 1992 ging men voor de eerste keer. Toen met een klein groepje en met enkele busjes en personen auto’s. In 1993 was de belangstelling al zo groot dat men dat jaar met een touringcar naar Frankrijk kon.

Deelnemers moeten tenminste 16 jaar zijn. Ouderen (en voor Taizé zijn dat mensen ouder dan 30 jaar) kunnen ook mee. Maar daarvoor zijn het aantal plaatsen beperkt. Het aantal jongeren wat mee wil is in feite onbeperkt. De kosten bedragen voor jongeren van 16 tot en met 29 jaar € 175,00 en voor personen vanaf 30 jaar € 200,00.

Een reis naar en een verblijf in Taizé kan mensen helpen om een stap terug te nemen van je dagelijks leven, een grote verscheidenheid aan mensen te ontmoeten en na te denken over je inzet voor de Kerk en de maatschappij.

Wat is Taizé?

Taizé is een plaats in Frankrijk, Bourgondië. Daar leeft een gemeenschap van broeders, uit verschillende landen en van verschillende kerkelijke achtergronden. Zij verwelkomen jaarlijks duizenden jongeren van uit de hele wereld. Al die jongeren hebben iets met God, geloof en vertrouwen. Of niets, maar staan er open voor.

Taizé is bekend om de bijzondere vieringen: daarin klinken prachtige muziek en liederen, wordt nooit gepreekt, en zijn indrukwekkende stiltes. Een jongere schreef: “Er zit in de dienst ook een stilte van zeker 8 minuten. In het begin dacht ik: “dat duurt wel erg lang”, maar nu ik al voor het vijfde jaar meega, is het zo voorbij en weet je, dat je zo in de stilte tot God kunt bidden. Of af en toe heb je een gedachte en je laat je gedachten lekker gaan.”

Waarom naar Taizé komen?

Jongeren komen naar Taizé om te zoeken naar God en de betekenis van geloof, om elkaar te ontmoeten en gein te maken, om vertrouwen te vinden en „tot jezelf‟ te komen.

Je hoeft helemaal niet supergelovig te zijn, of alles zeker te weten: Een meisje uit India zei eens: “wat ik zo mooi vind van Taizé, is dat ze niet met hún antwoorden komen op jouw vragen, maar dat ze je helpen en je de ruimte geven, om je eígen antwoorden te vinden.”

Graag willen we dit jaar, in 2017, weer met een groep jonge mensen (en ook wat ouderen) naar Taizé afreizen. Om daar een aantal indrukwekkende dagen mee te maken. Meer weten? Mailen kan naar info@taizereis.nl. Via dat mailadres kan men zich ook aanmelden.

Op de webpagina van de organisatoren kun je onderaan een film starten van zo’n reis.